Kaak kinesitherpie

Kaakklachten (of TMJ of TMD of Orofaciale klachten) zijn klachten in en rondom het kaakgewricht. Vaak zijn deze klachten niet altijd vlot herkenbaar. Vele mensen klagen over oorpijn, tandpijn, aangezichtspijn en hoofdpijn die vaak slecht behandelbaar is of waar er geen oorzaak voor te vinden is.

 

Vaak komen geassocieerd ook oorsuizen voor, druk op het oor en eventueel zelfs duizeligheid, slikproblemen, kauwproblemen of halsklachten. Gelukkig zijn kaakklachten niet altijd zo vaag en kan het ook gewoon optreden bij kauwen, tandenknarsen of gaat het om een beperkte mondopening.

Andere mogelijke symptomen die misschien wijzen op betrokkenheid van de kaak zijn een verstoord bewegingspatroon en eventuele klikkende geluiden thv het kaakgewricht

 

Het ontstaan van de klachten kan zowel sluimerend als plots zijn. Soms na een overbelasting (bv. continu kauwgom knabbelen) en soms na een trauma (een val of slag op de kaak, soms na een uitgebreide tandarts behandeling of een kaakoperatie waarbij de mond sterk gespreid was ).

 

Op basis van een goede vraaggesprek proberen we als manueel therapeut de oorzaak van de klachten en de dominante structuur te achterhalen. Aan de hand hiervan word een gepast behandelplan opgesteld.